Monday, January 16, 2012

bila umur semakin meningkat..

assalamualikum...
blog dah bersawang dah cjeq tengok...
lately busy dengan assignment and test..
so jarang nak update..just sempat blogwalking saja..

back to the topic..
cheq nak kongsi sikit pasal perangai or behaviour bila umur semakin meningkat..
based pada apa yang cheq rasa ye..just my opinion

Hubungan Dengan Kawan/Saing
kecik-kecik dulu mesti hampa penah buat kan..mengejek kawan..
kalau yang nama pelik-pelik sikit ja..mula naik kait ngan binatang ke buah ke..
apa-apa jelah...mula-mula untuk suka-suka ja..tapi bila gaduh..
lagi terok la jadinya..
tapi bila dah umur meningkat dewasa..
time umur macam ney dah boleh pikir mana yang baik dan buruk..
nak buat sesuatu mesti pikir dulu..even percakapan..
kawan pon dah pandai pilih..yang baik buat ikutan..yang kurang baik bagi teguran..
mana ada dah nak mengejek atau menganjeng nama..
dah pandai jaga hati kawan..cara cakap pon dah makin sopan..
yang mana kekurangan kawan..kita tolong dan sebaliknya..
ukhwah yang terjalin dijaga ibarat tukang kebun dengan pokok bungnya..
disiram setiap hari..parasit-parasit sekeliling dibuang agar pokok bunga tumbuh dengan segar.

Hubungan Dengan Keluarga
masa kecik-kecik dulu..apa yang kita minta mesti ayah kena beli..
kalau cakap nak hari tue..hari tue jugak beli..kalau tak..mula la nak mengamuk..
masa tue dah tak pikir ayah ada duit ke tidak..janji permintaan kita tertunai..
ayah pon beli la sebab nak tengok anak dia gembira walaupun duit berkurang..
semua demi anak...then hubungan dengan adik beradik time ney tunggang-langgang sebab selalu ja bergaduh..
abang lebih sikit tak bley..
tapi bila dah dewasa..
kita tak minta dah yang bukan-bukan ke ayah..mungkin ada setengah yang ada duit..
diorang beli sendiri ja..sebab tak nak susah kan ayah..kalau yang tak da pendapatan sendiri
tue dia akan minta bila ayah ada duit lebih...kalau nak minta pon minta benda yang penting saja..
yang tak penting kita akan letak ketepi dulu..dah boleh pikir mana yang penting dan tak..
mana keperluan dan kehendak...

Hubungan Dengan Allah
masa kecik-kecik dulu..tak pandai nak menghayati kalau masa solat..
kalau mak suruh sembahyang..kita sembahyang ja...yang tau sebab sembahyang..
sebab Allah yang perintahkan..pas tu kalau apa jadi mesti salahkan siapa-siapa..
macam menunding jari la...biasa la budak-budak..mana tau qada' dan qadar kan..
tapi bila dah dewasa ney..
dah tau solat sebab apa..tak payah mak or ayah nak jerit-jerit suruh pergi solat...
akan ada kesedaran dalam diri sendiri nak tunaikan perintah Allah...
kalau masalah timbul..dah tak menunding jari ke siapa-siapa..
sebab tau semua yang berlaku pasti ada hikmah dan tue suma adalah ujian daripada Allah...
dah boleh bezakan suruhan dan larangan Allah...



2 comments:

Abg Stalker said...

semua hubungan harus dijaga baik.x kira la hubungan mkin meningkat atau makin menurun.ekk..ada ke?hahhaa :P

p/s: makin tahun mkin bertambah tua umur abg ;(

shayat ahmad said...

hehehe...ad ke hbungan mkin menurun??hehehee...by the way..jga ksihatan keyh!

HAK MILIK NUR SHAHIRAH BINTI AHMAD