Saturday, April 23, 2011

FAKTA UNIK MENGATASI STRESS



salam....cheq ainey nak cerita sikit pasal stress..
al-maklumlah dah masuk musim exam kan..
so macam2 la cheq tengok gelagat membe dok menghafal...
cheq pon tengah serabowt ney...
so saja la nak update blog ainey...
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ok...cheq dapat sumber pasal nak tangani stress ney dari sumber2
yang boley dipercayai.....
nak kongsi la sikit...ada 5 fakta unik tok tangani stress

first:
kajian Universiti Berlin,Jerman mendapati 1 minit ketawa bersamaan dengan 45 minit senaman ringan yang melegakan tekanan.Ini bermakna ketawa mengelakkan stress.

kalau korang stress...korang gelak ja puas2..tapi jangan gelak
sorang2...nanti membe korang tengok pelik pulak..
kan lain jadinya....korang tengok la apa2 ja yang bley buat
korang gelak...contohnya macam ney...


second:
Kata pakar, 20 minit bermain Playdoh dapat mengurangkan tekanan darah.Aktiviti menguli,mengimpal dan memicit boleh menghilangkan tekanan.
ney la playdohnya...
selama ney cheq ingat budak2 ja main ney..rupanya2 orang dewasa pon boley main..
tapi macam best kan kalau main playdoh ney...boley buat macam2 bentuk..
kalau main ney..kompom best...

third:
Banyakkan memakan seafood ,beras perang , dan kekacang.Semua ini adalah pemangkin thiaccin untuk merangsang mood.

kalau korang tak mampu makan seafood..korang beli la kacang tue..murah ja..pegi pasar malam banyak..kacang kuda pon
ada...kacang tanah ke...jangan la kedekut sangat
ya...untuk diri korang jugak....

fourth:
membelai binatang peliharaan adalah satu cara mengelakkan stress.Jadi peliharalah binatang peliharaan seperti kucing , arnab , hamster untuk mengelakkan stress.

pilih2 nak yang mana..
binatang peliharaan ney kalau bela bukan untuk dibelai tue...
korang ubah la niat korang...belai la binatang tue setiap hari...
tak rugi seposen pon...selain bagi hilang stress, binatang tue
nanti akan selalu doakan untuk kita...kalau tuan dia baik la..
kalau tak...tak tau la...

lastly:
Makan kari? menurut kajian terbaru , hidangan pedas dan berempah dapat meningkatkan keseronokan mood seseorang .Jadi banyakkan makan kari ..
sedapnya.....
kalau bab makan ney mesti korang laju kan...makan..sapa yang tak nak..
tipulah kalau korang tak makan kari..tetambah kalau gaul ngan
kicap masa makan nasi..perghhhhh.... sedap...kalau tak tau
masak...cuba belajar ngan mak korang ye...

itulah yang cheq bley kongsi...

AMARAN: kalau stress jangan bunuh diri or mencampakkan diri anda ke peti sejuk..
elakkan semua itu ye...

2 comments:

nelly said...

selalunya makan2 ...

shayat ahmad said...

hehehe...
bagus2..teruskan usaha..

HAK MILIK NUR SHAHIRAH BINTI AHMAD