Saturday, April 30, 2011

YONG TAU FU

assalamualaikum

cheq ainey dalam jiwa kacau sikit...
last paper esok..paper marketing..huhuuu..malasnya lah nak study..
disebabkan malas nak study...cheq pon terpikir la nak uat apa balik nanti..
tetiba terpikir.."balik umah nanti ada pasar malam...bley la beli YONG TAU FU".
tetiba ja terpikir pasal YONG TAU FU yang memang favourite cheq...
terliur dah ney..huhuhu...sedapnya la kan kalau bley makan sekarang..
semangat nak balik jadi lagi berkobar-kobar ney..
bukan semangat nak balik umah..tapi nak makan YONG TAU FU ja...
hahhahaa..
nak tau asal-usul YONG TAU FU???mey nak cita..


Yong tau fu (juga dieja yong tao foo, yong tau foo, atau yong tau hu, 酿豆腐) ialah sejenis hidangan sup Cina Hakka yang kerap didapati di Singapura dan Malaysia.
Di Malaysia, kawasan Ampang di Kuala Lumpur khususnya terkenal dengan hidangan ini. Hidangan ini dimulakan pada awal 1960-an oleh sebuah restoran bernama "Chew Kuan" di mana tauhu dibubuh pes daging ikan atau khinzir, dan dengan itu hidangan ini bernama "Yong Tau Foo," yang bermaksud "tauhu yang dibubuh." Sejak itu beraneka sayur-sayuran dan masakan goreng juga turut dibubuhi sedemikian, jadi nama Yong Tau Foo pun digunakan untuk memaksudkan mana-mana makanan yang disajikan sedemikian.


zaman sekarang YONG TAU FU dah halal..tak letak dah daging khinzir tue..
hampa boley pilih nak letak apa dalam yong tau fu tue..janji halal ye..

pilih2 nak apa..heheheeee


ney yong tau fu zaman sekarang...

YONG TAU FU ney depend pada kuah dia..kalau kuahnya sedap..
maka sedap la YONG TAU FU tue...susah nak cari yang sedap...
tersangat la susah..dekat tempat che ada satu tempat ja yang sedap...
terbaik la kalau dapat makan...sedap sangat2...ney cheq ada resepi kuah
YONG TAU FU..cheq tak torai lagi...hehehe..hampa rajin hampa torai la..

cara-cara nak buat KUAH YONG TAU FU

Untuk Kuah Manis
1 Camca Besar Minyak Masak
2 Ulas bawang putih (dimayang @tumbuk)
1 Botol kecil Sos Tiram (Maggi)
2 Camca besar tepung jagung
3 Camca besar Kacang Manis (Ade di Pasaraya)
gula secukup rasa
Sedikit air(ikut selera, kalau nak
pekat, air sikit)


Kuah Pedas

½ Botol Sos cili
½ Botol Sos tomato
½ keping manisan atau gula melaka
1 Camca besar cuka
Sedikit garam
10 biji cili padi
1 camca kecil belacan
Sedikit air(ikut selera, kalau nak
pekat, air sikit)

Cara memasak kuah manis.

1. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis bawang putih.
2. Masukkan air, lepas tu masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.
Masukkan bahan selebihnya dan campur dengan air dan kacau sehingga mendidih,
Siap.....


Untuk kuah pedas

Campurkan kesemua bahan -bahan kuah pedas dan campur sedikit air,kacau sehinggan masak.
Siap.....


okey...selamat mencuba ye...

No comments:

HAK MILIK NUR SHAHIRAH BINTI AHMAD